Tandprothese?

U bent welkom bij TTL van Berkel, Tilburg

Een tandprothese kan bestaan uit een gedeeltelijke- of volledige gebitsprothese. Tegenwoordig worden veel tandprotheses bevestigd aan een implantaat of meerdere implantaten. Dit heeft als voordeel dat de tandprothese zeer sterk kan zijn. Ook is het mogelijk te kiezen voor een kunstgebit als tandprothese.

Vaste tandprothese
Een vaste tandprothese wordt tegenwoordig bevestigd op implantaten in de kaak maar uiteraard ook op uw “oude” kies of tand (stomp). De tandprothese bestaat uit porseleinen tanden en kiezen, een kroon of dit kan ook een brug zijn. Het is niet meer mogelijk de tandprothese te verwijderen. Dit is dan ook voor een langdurige “luxe” oplossing  De tandprothese is niet te onderscheiden van een “echt” natuurlijk gebit en wordt op een normale manier schoon gemaakt. Een vaste prothese van porseleinen tanden of kiezen is duurder dan een losse tandprothese.

Losse tandprothese
Een losse tandprothese kan op verschillende manieren worden gemaakt. De traditionele tandprothese is het kunstgebit. Dit kan een volledige prothese zijn maar bijv ook een particiele prothese bestaand uit een plaatje met een paar elementen. Hierbij zitten de elementen bevestigd aan een plaatje in de mond. Het kunstgebit is de goedkoopste tandprothese vorm, maar heeft als nadeel dat de smaak- en gevoelsbeleving in de mond wordt verminderd.

Een alternatieve losse tandprothese is de frame-prothese. Deze frame-prothese bestaat uit een metalen frame met daaraan de elementen bevestigt. Dit heeft als voordeel dat u geen volledige plaat in uw mond hoeft te dragen, dit komt o.a. de smaak ook ten goede. Dit is ook een stevigere oplossing voor het langer kunnen dragen van u tandprothese.
Een andere vorm is de tandprothese bevestigt op implantaten. Hier zijn meerdere mogelijkheden voor. Deze tandprothese wordt per kaak bevestigd aan 2 of meerdere implantaten. Hiervoor is het noodzakelijk dat er implantaten worden geplaatst door een kaakchirurg of implantoloog. Implantaten zijn voor het leven… wat er ook ooit met uw prothese mocht gebeuren, op de bestaande implantaten kan bijvoorbeeld altijd een nieuwe prothese gemaakt worden terwijl de implantaten behouden worden. Voor het reinigen van de klikprothese kan deze worden losgemaakt van de implantaten.
De prijs van deze tandprothese is interessant omdat deze vaak voor de grootste deel door de verzekeraar vergoed wordt, de smaakbeleving nauwelijks wordt aangetast, daarom wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen voor deze vorm van tandprothese.

De behandelingsmethodes zijn bijna allemaal gelijk
De behandelaar zal eerst een eerste afdrukname bij u maken, waarna de 2de keer dat u bij de behandelaar zult komen de definitieve afdruk genomen zal gaan worden. De 3de keer dat u bij de behandelaar zult zijn wordt uw beet bepaald. Dit om te weten hoe u dicht bijt, de hoogte, en om de stand van uw kaak te bepalen. Tegelijkertijd wordt ook samen met u de kleur bepaald. Welke kleur en vorm van elementen u wilt voor uw nieuwe prothese en welke het beste bij u past. Daarna word de voorlopige tandprothese gepast. Deze staat nog in was en nu zal alles gecontroleerd gaan worden. Occlusie, vorm en stand van de elementen enz. Pas als deze allemaal juist zijn zal uw gebitsprothese omgezet gaan worden in kunststof waarna deze bij de behandelaar geplaatst zal worden. U zult weer een nieuwe stralende lach hebben. Enkel zult u wel een gewennings-periode hebben. Een nieuwe gebitsprothese zal vaster en dus ook anders zitten dan uw oude. Dit heet de gewennings-periode. Ook in deze periode kunnen er bijvoorbeeld drukplaatsen ontstaan. Deze zullen niet vanzelf verdwijnen en dus vaak zult u na het plaatsen van de prothese nog een keer terug moeten om deze plaats even weg te laten halen. Mochten deze optreden dan is dat vaak maar éénmalig. Vergeet u daarna echter niet om uw prothese regelmatig te laten controleren en goed te reinigen. Hiervoor zijn er speciale producten van Ecosym.

Schrijf hier in en maak een afspraak